Події

Всесвітній день боротьби з гепатитом 2020

Щорічно 28 липня проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитом, об’єднуючи світ у межах однієї теми, аби підвищити обізнаність про глобальний тягар вірусних гепатитів і вплинути на реальні зміни.

день боротьби з гепатитом

Основне завдання – заклик громадськості, політиків і фахівців охорони здоров’я до негайних дій для попередження випадків інфікування й смерті від гепатиту, а також прискорення прогресу на шляху досягнення мети щодо викорінення цього захворювання. Останнє десятиліття цю ініціативу очолює Міжнародний альянс із боротьби з гепатитом (World Hepatitis Alliance). 2020 року інформаційні кампанії, приурочені до цього дня, об’єднані спільною темою – «Виявити хворих, аби врятувати мільйони життів» («Find The Missing Millions»).

Вірусний гепатит (ВГ) – група інфекційних захворювань, відомих як гепатит А, В, С, D і E, що вражає сотні мільйонів людей у всьому світі і призводить до розвитку серйозних ускладнень, зокрема до цирозу і раку печінки. ВГ – одна з основних причин смертності у світі після туберкульозу. Інфікованих вірусом гепатиту вдев’ятеро більше, ніж вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) [i].

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), найбільш небезпечними є вірусні гепатити В і С, які вражають близько 325 млн людей у всьому світі й щорічно забирають життя понад 1,3 млн осіб. Разом із тим лише 10% людей, що живуть із гепатитом B та 19% із гепатитом С, знають про свій статус, і тільки 42% дітей у загальносвітовому масштабі мають доступ до першої дози вакцини проти гепатиту В[ii]. Близько 290 млн осіб, що живуть з гепатитом B і C, не діагностовані[iii]. Також є багато людей, які були обстежені, але так і не дізналися про свій діагноз. Так, на думку Міжнародного альянсу з боротьби з гепатитом, реальна кількість людей у світі, які живуть з ВГ, не знають про свою хворобу чи ризик зараження і не отримують лікування, може досягати позначки в 300 млн (серед них – 42 млн дітей). Виявлення прихованих носіїв захворювання і забезпечення їхнього лікування істотно впливає на можливість викорінення  гепатиту у світі. Саме тому 2018 року альянсом була ініційована програма з пошуку цих «загублених мільйонів» для допомоги країнам у досягненні глобальної мети з діагностики 30% осіб до 2020 року і 95% – до 2030[iv].

Експерти також підкреслюють небезпеку вірусного гепатиту А (ВГА), фактором ризику для якого є вік, оскільки ВГА викликає більш тяжкі форми захворювання серед популяції літніх людей, що зростає. Гепатит А може призводити до гострої печінкової недостатності, яка характеризується високими показниками смертності. За оцінками ВООЗ, щороку у світі фікcується близько 1,4 млн випадків інфікування ВГА[v]

Вірусний гепатит В (ВГВ) – найбільш поширений тип гепатиту, найсерйозніша і водночас глобально недооцінена проблема системи охорони здоров’я. Згідно зі статистикою, 900 тисяч смертей у світі щорічно викликано ВГВ. Водночас вірус у 50-100 разів контагіозніший (заразніший), ніж ВІЛ. У 80-90% дітей грудного віку, інфікованих ВГВ протягом першого року життя, розвивається хронічна форма перебігу хвороби. У дорослого населення хронічний гепатит В у 350 разів підвищує ризик розвитку цирозу і раку печінки за 10-15 років після інфікування[vi]

За даними Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, близько 5% українців інфіковано вірусом гепатиту С та приблизно 1-2,5% – вірусом гепатиту В, у той час як більшість пацієнтів не знають про свій діагноз та не отримують терапії[vii]. Щорічно в Україні реєструється близько 11-14 тисяч нових випадків вірусних гепатитів. Протягом 2019 року хронічна форма ВГВ діагностована у 1560 українців, гостра форма ВГВ – у 1311 осіб: 3,7 і 3,11 випадків на 100 тисяч населення відповідно[viii]. Для порівняння: згідно з останніми доступними даними (після 2013 року), поширеність гепатиту В в країнах Європейського Союзу становить лише 1 випадок на 100 000 населення [ix].

Серйозність проблеми ВГВ зумовлена здатністю вірусу виживати за межами людського організму щонайменше 7 днів (протягом усього цього періоду вірус може викликати інфекцію у разі потрапляння до організму), а також численними шляхами поширення. У районах високої розповсюдженості гепатит В найчастіше передається від матері до дитини під час пологів або в результаті впливу інфікованої крові. Крім того, вірус передається через шкіру і слизові оболонки за взаємодії інфікованої крові або рідин організму: зі слиною, менструальними, вагінальними виділеннями, сім’яною рідиноюiv.

Це серйозне захворювання можна попередити за допомогою вакцинації. Однак більшість людей усе ще не обізнані про ризики інфікування вірусом гепатиту В, а також про методи попередження й боротьби з ним.

Попри широке поширення вірусного гепатиту, доступ до його профілактики, діагностики та лікування залишається незадовільним. З огляду на значний тягар ВГ, 2016 року представники урядів 194 країн ухвалили Глобальну стратегію ВООЗ щодо викорінення вірусного гепатиту до 2030 року, яка зокрема передбачає мету ліквідувати гепатити B і C як глобальну загрозу здоров’ю населення шляхом скорочення нових випадків інфікування на 90% і смертності – на 65% до 2030 року. 2018 року відповідна стратегія, що дозволяє формувати і реалізовувати ефективну державну політику, спрямована на досягнення глобальної мети, була затверджена МОЗ Украіниvii.  Однією із ключових складових стратегії є профілактика гепатиту В за допомогою курсу вакцинації всіх новонароджених трьома дозами вакцини протягом першого року життя згідно з Календарем профілактичних щеплень[x]. Це – головний та найефективніший спосіб попередження інфікування гепатитом В, ефективність якого складає понад 95%vi.

ВООЗ зазначає, що ідея звільнити світ від гепатиту є цілком здійсненною, і для досягнення цієї мети в Європейському регіоні ВООЗ украй важливо зберегти необхідний комплекс послуг, попри пандемію COVID-19, що триває. Це передбачає дотримання концепції «нікого не оминути увагою» і розширення доступу до тестування й лікування, особливо для людей, які часто не отримують необхідних послуг (таких як ув’язнені чи споживачі наркотиків). Водночас ВООЗ підкреслює, що вкрай важливим в межах реалізації цих цілей є забезпечення безперервної роботи програм із вакцинації проти гепатиту В і нарощування послуг з тестування та лікування гепатитів В і С[xi].

З 1982 року в усьому світі вже було використано понад 1 млрд доз вакцини проти гепатиту B, що дозволило в багатьох країнах знизити рівень хронічної інфекції у щеплених дітей з 15% до 1%. До кінця 2019 року вакцина проти ВГВ для дітей грудного віку була введена на загальнонаціональному рівні у 189 державах. Глобальне охоплення трьома дозами вакцини проти ВГВ оцінюється на рівні 85%[xii].

В Україні вакцина проти гепатиту В включена до календаря обов’язкових щеплень з 2000 року. Протягом 2004-2008 рр. охоплення вакцинацією дітей грудного віку в Україні досягало рекордних показників – 84-98%. З 2009 року, внаслідок поширення антивакцинальних ідей, батьки масово почали відмовлятися від вакцинації. Таким чином, за 9 років у країні з’явилося понад 2,5 млн дітей, які не мають імунного захисту від гепатиту В. Тобто кожна друга дитина під час контакту з інфекцією може захворіти на хронічний ГВ і, як наслідок, отримати цироз або рак печінки[xiii].

Компанія GSK підтримує ініціативи та програми ВООЗ, спрямовані на зменшення тягаря інфекційних захворювань, зокрема вірусних гепатитів, а також глобальну кампанію Міжнародного альянсу з боротьби з гепатитом, спрямовану на виявлення пацієнтів, що живуть з ВГ, аби допомогти зменшити вплив гепатиту шляхом профілактики, діагностики і лікування.

GSK – один із ключових постачальників вакцин на український ринок. В Україні зареєстровано 18 вакцин виробництва компанії, які допомагають запобігати таким вакциноконтрольованим захворюванням, як гепатит, ротавірусна інфекція і захворювання, викликані онкогенними типами вірусу папіломи людини (ВПЛ), дифтерія, правець, кашлюк, кір, паротит, краснуха, пневмококовий менінгіт. Водночас розроблена GSK вакцина для профілактики ВГ є першою у світі рекомбінантною вакциною проти гепатиту В. Знання і досвід, накопичені за понад 100 років інновацій, сучасні технології, які використовуються сьогодні, дозволяють компанії надавати експертизу, виробляти й постачати на ринок безпечні та ефективні вакцини, яким довіряють мільйони фахівців галузі охорони здоров’я та батьків у всьому світі.

Компанія докладає усіх зусиль для підвищення рівня довіри як населення, так і фахівців галузі охорони здоров’я до вакцинації, ініціюючи та підтримуючи інформаційно-освітні проекти, присвячені цінності вакцинації як на глобальному рівні, так і вже понад десять років – в Україні. Серед прикладів таких локальних ініціатив GSK: запуск інформаційно-сервісного сайту «Мої щеплення» з актуальною інформацією щодо імунізації й можливістю розрахування індивідуального графіка вакцинації дитини, проект «Вакцинація в практиці сімейного лікаря» для надання українським фахівцям корисної інформації в галузі вакцинопрофілактики, а також проведення таких масштабних заходів, як щорічний Вакцинний Саміт.

[i] https://www.who.int/campaigns/world-hepatitis-day/2019

[ii] https://www.who.int/campaigns/world-hepatitis-day/2020

[iii] World Health Organization, Global Hepatitis Report 2017 http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/255016/1/9789241565455-eng.pdf?ua=1

[iv] World Hepatits Alliance Toolkit. Find The Missing Millions Campaign

https://www.worldhepatitisalliance.org/sites/default/files/whd-resources/find_the_missing_millions_campaign_toolkit_ru.pdf

[v] https://www.who.int/immunization/diseases/hepatitisA/en/

[vi] http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-b

[vii] https://moz.gov.ua/article/public-discussions-archive/proekt-strategii-profilaktiki-diagnostiki-ta-likuvannja-virusnih-gepatitiv-v-ta-s-do-2030-roku

[viii] https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/monitoring-i-ocinka/infekciyna-zakhvoryuvanist-naselennya-ukraini

[ix] ВОЗ, Європейский портал інформації охорони здоров’я

https://gateway.euro.who.int/ru/indicators/hfa_318-2040-incidence-of-viral-hepatitis-b-per-100-000/visualizations/#id=34295&tab=table

[x] Календар профілактичних щеплень в Україні

 http://moz.gov.ua/article/immunization/kalendar-profilaktichnih-scheplen

[xi]https://www.euro.who.int/ru/media-centre/events/events/2020/07/world-hepatitis-day-2020-looking-forward-to-a-hepfreefuture

[xii] https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/immunization-coverage

[xiii] https://moz.gov.ua/article/immunization/scheplennja-vid-gepatitu-v-chomu-varto-robiti-i-ne-vidkladati