Хімічні речовини у їжі: чого варто боятися
Стосовно їжі слово «хімія» в сучасному світі, як правило, вживається, як щось погане. Але ж хімія – це фундаментальна властивість нашого світу, з хімічних речовин складається все на світі, включаючи саму людину. І їжа – не виняток.
Міфи щодо хімії у їжі:
- Існує їжі без хімії – це міф. В їжі 100% хімії.
- Все природнє корисне, а штучне – шкідливе. Насправді, природнє відрізняється тим, що воно зустрічається в природі. Смажене м’ясо, наприклад, – це вже не природнє.
- Будь-які штучні добавки до їжі — це винахід недавнього часу. Це також міф.
Е-добавки – це речовини, які додаються в продукти для:
- Додавання кольору, смаку і запаху
- Поліпшення консистенції
- Підвищення якості інших компонентів
- Продовження терміну придатності (консервація).
«Е» — скорочене від «Євросоюз» Ця буква означає, що добавка схвалена Євросоюзом для використання в харчовій промисловості. Використання добавок контролюється організаціями JECFA і ВООЗ.
Читаємо етикетки
Щоб зрозуміти, які Е-шки у складі продукту, достатньо поглянути на першу цифру:
- Е 100-182 – барвники, підсилюють колір продукту
- Е 200-299 – консерванти, продовжують термін придатності продукту
- Е 300-399 – антиокислювачі, уповільнюють окислення продуктів і зберігають їх свіжість
- Е 400 – 499 – стабілізатори, продовжують привабливий вигляд продукту
- Е 500 – 599 – емульгатори, змішують компоненти, які не розчиняються один в одному
- Е 600 – 699 – підсилювач смаку і аромату
- Е з першою цифрою 7 – це антибіотики
- Е з першою цифрою 8 – пуста ланка, для нових добавок.
- Е з першою цифрою 9 – піногасники, не дають продукту утворювати піну.
Е-шки, яких не слід боятися:
Бензойна кислота Е210 – консервант, який міститься у меді та лісових горіхах.
Лимонна кислота Е330 – повністю засвоюється організмом, виділяючи енергію і виводячи токсини.
Аскорбінова кислота Е 300 – міститься в організмі, допустима в призначених дозах.
Лецитин Е322 – отримується з сої або яєчного жовтка.
Винна кислота Е334 – антиокислювач і природний консервант, міститься у винограді, яблуках, апельсинах, смородині.
Ксантанова камедь Е 415 – виготовляється з цукру, ферментів і спирту.
Таблиця шкідливих харчових добавок
Важливо:
Найбільш корисні продукти і природньому вигляді.
Також потрібно розуміти, що велику кількість продуктів промислового виробництва не можна або не бажано їсти. Особливо це стосується кондвиробів — торти, тістечка, вафлі, печиво, цукерки, у складі яких цукор, борошно вищого гатунку, гомогенізовані пальмова і кокосова олія, барвники, ароматизатори.
Наталія Рибачик, за інформацією Міжнародного освітнього центру Safety Park