События

Міфи та фобії дієтології — лактоза, глютен, консерванти

Скільки вживати м`яса? Які правила споживання жирів?  Що робити людині з целіакією? Про все це розповіла на лекції від Міжнародного освітнього центру SafetyPark Дар`я Озерна, авторка матеріалів ВВС Україна та Ногибоги, біолог, експерт зі здорового способу життя.

міфи про харчування

Чому харчова безпека важлива?

Від того, що ми їмо, частково залежить схильність до хронічних хвороб: діабету, ожиріння, деменції, депресії, серцево-судинних хвороб, захворювань нирок, когнітивні здібності і стан зубів.

Їжа – не все. Але без здорової їжі нічого хорошого не буде.

Зараз є високий ризик з`їсти «щось не те» і нашкодити собі.

Непереносимість лактози в дії

Ознаки непереносимості лактози:

  • Здуття живота
  • Газоутворення
  • Бурління
  • Послаблення
  • В разі хвороби може бути тимчасова нетолерантність.

Якщо дитині погано від молока, то є два варіанти:

У дитини алергія на молоко (козеїн чи білок сироватки). Тоді потрібно уникати всього молочного, в тому числі сухого молока.

Непереносимість лактози, яка може бути вродженою чи набутою. Якщо набута, потрібно знати такі фактори: спадковість, вік виникнення, хвороба. В такому випадку можна видужати, не пии молоко, їсти сир.

Глютен – білок насіння злаків

Целіакея – аутоімунні хвороба в генетично схильних людей.

Мішень хвороби – клітини кішківника. Страждає 1-3 % людей (офіційно).

Целіакея може розвинутись з віком. Серед симптомів: висипання, здуття, кольки тощо.

Існує алергія на білки пшениці. В цьому випадку імунна система пошкоджує шлунок. Розвивається миттєво, викликає подразнення у роті.

Людині з целіакією потрібно:

  • Вживати менше смаколиків/піци/канапок
  • Менше готових продуктів, що містять борошно
  • Гарно пережовувати (амілаза слини)
  • Добре запивати їжу
  • Гречка, кукурудза, ячмінь, пшоно замість хлібу.

Чи казати каві «ні»?

  • Кава корисна для профілактики серцево-судинних хвороб, бо містить поліфеноли хлорігенової кислоти.
  • Кава зменшує ризик найодегенеративних хвороб.
  • Завдяки каві менший ризик раку печінки після гепатиту С і менші прояви панкреатиту.
  • Кава робить бадьорим – дія на аденозинові рецептори в мозку.
  • Кава може робити людину тривожною.
  • До кави звикають (стає більше аденозинових рецепторів).
  • У споживанні кави потрібно стежити за відчуттями і споживати її помірно.

Битва з холестерином

Холестерин не шкідливий. Шкідлива комбінація: дисбаланс жирів + гіподинамія + паління.

Із жирів найкорисніші: оливкова олія, авокадо, горіхи, на другому місті – риба, соняшникова, ріпакова, кукурудзяна олія, на третьому – масло, сало, все менше ковбас та маргарину.

Правила споживання жирів в раціоні:

  • 25-30% калорій мають надходити з жирами
  • Менше 10% калорій – із насичених жирів
  • Транс-жири виключити з раціону
  • Менше смажити, менше соняшникової олії
  • Сало – можна, але трохи.

Підсолоджувачі та емульгатори

  • Шкідливі для кишкової мікрофлори
  • Привчають до солодкого смаку, а не до «плаского» натурального
  • Емульгатори там, де комерційні жири, а отже – транс жири.

Потрібно виключити зі споживання солодкі газовані напої, не купувати гідрогенізовані рослинні жири.

М’ясо

М’ясо потрібно вживати тричі на тиждень. Надлишкове споживання може викликати атеросклероз та прискорює старіння.

М’ясо містить незамінні амінокислоти, гемове залізо, цинк, в12, вітамін Д.

Його слід готувати в рукавицях, на окремих дошках і мити руки з милом.

Приховані чи явні додані цукри

Їх має бути в раціоні не більше 50 г на день. Краще 35, ще краще – 20.

Цукор міститься у соусах, солодких йогуртах, консервованих овочах, промислових соках тощо.

Мед – це також цукор.

Що не купувати для щоденного споживання

Готові соуси, солодощі, морозиво, копчені ковбаси, все, приготоване у фритюрі, солодкі напої.