События

Спеції захистять від запалення

Додавання до їжі різноманітних спецій є надійним способом зробити її більш смачною. Крім цього, результати нових досліджень університету «Пенн Стейт» демонструють, що спеції також можуть зробити їжу більш корисною для здоров’я.

користь спецій

У рандомізованому контрольованому дослідженні виявлено, що учасники, які додавали близько шести грамів суміші спецій до страв із високим вмістом жиру та вуглеводів мали нижчі рівні маркерів запалення порівняно з тими, які вживали меншу кількість прянощів або взагалі не додавали їх до їжі.

Корисні спеції

Професор кафедри нутриціології Конні Роджерс запевняє, що якщо спеції подобаються вам, то це може допомогти зробити їжу з високим вмістом жиру або вуглеводів більш здоровою. Конні Роджерс також додала, що з цього дослідження ми не можемо виявити чи є корисним певний вид спецій,  але ця специфічна суміш неодмінно є корисною.

Дослідники використовували суміш базиліка, лаврового листа, чорного перцю, кориці, коріандру, кмину, імбиру, душиці (орегано), петрушки, червоного перцю, розмарину, чебрецю та куркуми для дослідження, результати якого нещодавно було опубліковано в Journal of Nutrition.

За словами Роджерс, попередні дослідження пов’язували цілий ряд різних спецій, таких як імбир та куркума, із протизапальними властивостями. Крім того, хронічне запалення пов’язане з поганими наслідками для здоров’я. Такими як рак, серцево-судинні захворювання, а також надмірна вага та ожиріння, від яких страждає приблизно 72 відсотки населення США.

В останні роки дослідники виявили, що запалення посилюється після споживання їжі з великим вмістом жиру або цукру. Роджерс припускає, що такі короткі сплески, так звані гострі запалення, можуть викликати хронічні запалення, особливо в людей з надмірною вагою або ожирінням.

Конні Роджерс зауважила, що золотим стандартом було б змусити людей перейти на здорове харчування, схуднути і займатися фізичними вправами. Але такі зміни є важкими і потребують багато часу. Отже, вона з колегами хотіла вивчити, чи може поєднання спецій, з якими люди вже знайомі, мати позитивний ефект.

Дослідження

У досліджені брали участь 12 чоловіків віком від 40 до 65 років із зайвою вагою або ожирінням та принаймні одним фактором ризику серцево-судинних захворювань. Роджерс говорить, що ця група має високий ризик погіршення  здоров’я.

У довільному порядку кожен учасник з’їдав три різновиди страв з високим вмістом насиченого жиру та вуглеводів протягом трьох непослідовних днів:  без спецій, із 2 та із 6 грамами суміші спецій. Дослідники брали проби крові до та після кожного прийому їжі щогодини протягом чотирьох годин для вимірювання маркерів запалення.

Крім того, дослідники вирощували білі кров’яні клітини і стимулювали їх, щоб змусити клітини реагувати на запальний подразник, подібний до того, коли ваше тіло бориться з інфекцією. Ми вважаємо, що це важливо, тому що  відображує те, що відбувається в організмі: клітини зіткнуться з патогеном і вироблять запальні цитокіни.

Проаналізувавши дані, дослідники виявили, що запальні цитокіни знижуються після їжі, що містить 6 грамів спецій, порівняно з їжею, що містить 2 грами спецій або зовсім не містять. Роджерс сказала, що шість грамів це приблизно між однією чайною та столовою ложками, залежно від того наскільки висушеними є спеції.

Хоча дослідники не можуть бути впевнені, які саме спеції мають протизапальні властивості, Роджерс запевняє, що суміш спецій допомагає знизити ризик та інтенсивність запалення, яке провокується значним рівнем споживання жирів та простих вуглеводів.

Крім того, Роджерс заявила, що в другому дослідженні університету «Пенн Стейт» Кріс-Етертон та Кристина Петерсен встановили, що шість грамів спецій призвели до обмеження розширення кровоносних судин, яке відповідає збільшенню току крові — міра гнучкості судин і маркер здоров’я судин.

Роджерс прогнозує, що вона, Кріс-Етертон та Петерсен у майбутньому працюватимуть над подальшими дослідженнями для визначення впливу прянощів протягом більш тривалих періодів часу та для людей різного віку та статі.

Посилання на оригінальну публікацію:

Connie J Rogers, Penny M Kris-Etherton, Kristina S Petersen, Ester S Oh. Spices in a High-Saturated-Fat, High-Carbohydrate Meal Reduce Postprandial Proinflammatory Cytokine Secretion in Men with Overweight or Obesity: A 3-Period, Crossover, Randomized Controlled Trial. The Journal of Nutrition, 2020; DOI: 10.1093/jn/nxaa063