События

Цукровий діабет: причини виникнення та профілактика

Цукровий діабет – хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін (гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові).

Цукровий діабет

Основні типи цукрового діабету:

Цукровий діабет 1-го типу (дитячий) – виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоб поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити її в енергію для тіла.

Цукровий діабет 2-го типу (дорослий) – виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Це найпоширеніший тип діабету.

Гестаційний діабет – діагностують у період вагітності. Може бути наявним протягом певного часу і після народження дитини.

Причини виникнення діабету

ЦД 1 типу:

  • Боротьба з вірусами, інфекціями, фактори навколишнього середовища, генетика, інші аутоімунні захворювання
  • Низький рівень вітаміну Д

ЦД 2 типу:

  • Резистентність до інсуліну, ожиріння, малорухомий спосіб життя, генетика, вік, фактори навколишнього середовища, супутні захворювання, шкідливі звички.

Гестаційний діабет:

  • Ожиріння, дефіцит поживних мікроелементів під час вагітності, вік матері, гормональне порушення, інсулінова резистентність, сімейна історія діабету (генетика), порушення глюкозної толерантності, порушення дієти та швидкий набір ваги під час вагітності.

Загальні причини: вік, вага, спадковість, гіподинаміка, куріння, стрес, екологія

Можливі наслідки: інсульт, втрата зору, серцево-судинні захворювання, ниркова недостатність, ампутація.

Симптоми діабету:

  • Постійна спрага
  • Раптове схуднення
  • Частий сечопуск
  • Постійний голод
  • Рани, що погано гояться
  • Статеві проблеми
  • Вагінальні інфекції
  • Замерзання чи «мурашки» в руках або ногах
  • Погіршення зору
  • Постійна втома.

Гіпоглікемія – стан, який виникає при критичних показниках глюкози в крові людини нижче 3,8 ммоль/л.

Форми:

  • Легка форма – коли людина у свідомості і може самостійно впоратися з критичним станом (3,8 — ммоль/л)
  • Помірна форма – коли людина у свідомості, але впоратися самостійно не може, необхідна допомога.
  • Важка форма – коли людина втрачає свідомість, можливе виникнення гіпоглікемічної коми.

Симптоми: відчуття голоду, тремтіння, пітливість, сонливість, прискорене серцебиття, головний біль, роздратування, розмитий зір, слабкість, втома, запаморочення.

Гіперглікемія – стан, який характеризується високим вмістом глюкози в крові в порівнянні з нормою (3,8 – 5,9 ммоль/л).

Форми:

  • Легка – 6,7 – 8,2 ммоль/л,
  • Середня – 8,3 – 11 ммоль/л
  • Тяжка віще 11,1 ммоль/л
  • Вище 15,5 ммоль/л – розвивається прекоматозний стан
  • Вище 33,3 ммоль/л – гіперглікемічна кома.

Симптоми: часте сечовипускання, спрага, шкірний зуд, нудота, біль у животі, слабкість, запаморочення, спутанність свідомості.

Діагностування цукрового діабету:

  • Ваявлення концентрації глюкози в крові та сечі
  • Перевірка на толерантність до глюкози
  • Додаткові тести для діагностики ЦД та його ускладнень (секреція інсуліну, с-пептиду, глюкагону)
  • Глікований гемоглобін.

Профілактика цукрового діабету

  • Правильне здорове харчування – «здорова тарілка» з високим вмістом клітковини – це складні вуглеводи, фрукти, овочі, бобові, риба, м’ясо).
  • Вживання в достатній кількості «чистої» води
  • Регулярні фізичні навантаження, зарядка
  • Контроль глюкози в крові (1 раз/рік), для людей, що знаходяться у групі ризику(1 раз/3 місяці)
  • Слідкувати за вагою
  • Зміцнювати імунітет вітамінами
  • Уникати стресів
  • Відмовитись від алкоголю та куріння.