События

Кілька причин відмовитись від алкоголю

За майже  місяць новорічних та різдвяних святкувань полиці відділів і магазинів, які продають алкогольні напої, лишилися значно спустошеними. Традиційно жвавий попит у сезон святкувань стає надвисоким. Плюс два роки важкої пандемії зумовили суттєве збільшення споживання алкоголю у різних країнах.

відмовитись від алкоголю

Подібні тенденції закономірно призводять до росту захворюваності, пов’язаної з алкоголем. Помітне зростання частоти захворювань шлунково-кишкового тракту та печінки, госпіталізацій з приводу алкогольного гепатиту та випадків домашнього насильства, пов’язаних з алкоголем.

Ті, хто вживає алкоголь у низьких або помірних кількостях, частіше не є групою ризику щодо вищезгаданих випадків. Натомість, багато людей довіряють та дотримуються подекуди офіційних рекомендацій щодо здоров’я, згідно з якими невелика кількість алкоголю час від часу дійсно має певні переваги для здоров’я.

Проте за останні кілька років такі твердження піддаються ґрунтовній критиці, оскільки останні дані ставлять під сумнів, чи дійсно алкоголь у помірній кількості повинен залишатися саме тим, що прописав лікар.

НЕПЕВНІ КАРДІОПРОТЕКТИВНІ ЕФЕКТИ МАЛИХ ДОЗ АЛКОГОЛЮ:

Мабуть, найбільш гучним аргументом на користь помірного споживання алкоголю (від 1 до 2 напоїв на добу), є його кардіопротекторний вплив. Цим алкоголь відрізняється від тютюну, який небезпечний при будь-якому рівні споживання. Потенійні кардіопротекторні ефекти алкоголю часто представляють у вигляді J-подібної кривої, при цьому помірне вживання алкоголю займає вигідне місце між неспоживанням і високим вживанням алкоголю, коли йдеться про зниження смертності.

Доктор Крістофер Лабос, епідеміолог та кардіолог з Комплексу громадського здоров’я королеви Єлизавети (Монреаль, Канада) зазначив, що насправді ця асоціація, швидше за все, є «статистичним артефактом», що значною мірою випливає з низькоякісних обсерваційних досліджень.

При огляді дослідження, що виправляє такі речі, як зворотній причинно-наслідковий зв’язок або той факт, що деякі люди, які не вживають алкоголь, раніше вживали алкоголь, можна зробити висновок, що захисна користь помірного вживання алкоголю або мінімальна, або зовсім не існує, і що алкоголь завдає нашому суспільству більше шкоди, аніж користі.

Ризик ССЗ зростає разом із вживанням алкоголю через складний набір супутніх генетичних факторів та факторів способу життя.

Іншим фактором, що спростовує кардіопротекторну роль алкоголю, є останні дані про те, що епізоди фібриляції передсердь можуть бути спровоковані нещодавнім вживанням алкоголю. Рандомізоване контрольоване дослідження, опубліковане в журналі «New England Journal of Medicine», дійшло до висновку, що абстиненція зменшує рецидиви аритмії у людей з фібриляцією передсердь, які регулярно вживали алкогольні напої.

Однак прихильники гіпотези J-подібної кривої звертають увагу на нещодавнє дослідження від Британського біобанку, що вказують на те, що низький рівень споживання алкоголю забезпечує найбільше зниження ризику фібриляції передсердь.

КАНЦЕРОГЕН, ЯКИЙ БІЛЬШЕ НЕ ПОМІЧАЮТЬ: 

Опитування показало, що менше половини американців дійсно усвідомлюють, що алкоголь підвищує ризик розвитку раку. На початку 2021 року епідеміологічний аналіз підрахував, що алкоголь спричинив 4,8% випадків раку і 3,2% смертей від раку в Сполучених Штатах. Хоча основним висновком є те, що 4% нових випадків раку в усьому світі були пов’язані з алкоголем, слід також зазначити, що помірне вживання алкоголю пов’язане зі 103 100 із 741 300 цих прогнозованих щорічних випадків.

Провідний автор дослідження Гаррієт Рамгей з Міжнародного агентства дослідження раку (Ліон, Франція) зазначила, що ризик раку збільшується навіть при низькому або помірному вживанні алкоголю.

Дослідження виявило зв’язок споживання алкоголю з підвищенням ризику розвитку принаймні семи різних локалізацій раку, включаючи рак ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, товстої та прямої кишки, печінки та молочної залози.

Ще більше негативних новин для тих, хто помірно вживає алкоголь, з’явилося пізніше влітку 2021 року, коли команда південнокорейських дослідників опублікувала дані, які показали, що коли мова йде про ризик розвитку раку шлунково-кишкового тракту, навіть високе споживання алкоголю може бути кращим, аніж безперервне, але помірне вживання.

НЕЙРОТОКСИЧНІ НАСЛІДКИ:

Подібним чином було переглянуто вплив помірного споживання алкоголю на здоров’я мозку.

Нещодавній звіт про мультимодальні дані МРТ мозку та когнітивні тестування понад 25 000 учасників дослідження Британського біобанку вказує на те, що алкоголь не має безпечної дози. Навіть помірне споживання зменшувало об’єм сірої речовини та функціональні зв’язки. Негативні асоціації збільшувалися у людей із вищим кров’яним тиском та індексом маси тіла.

Доктор Луїза М’ютон з Центру здорового старіння мозку в університеті Нового Південного Уельсу (Сідней, Австралія) зазначила, що результати цього дослідження щодо зв’язку між алкоголем і деменцією збігаються з іншими.

Нещодавнє дослідження понад 1 мільйона випадків деменції у Франції показало, що проблемне вживання алкоголю (розлади, пов’язані із вживанням алкоголю) було одним із найсильніших факторів ризику розвитку деменції, навіть сильнішим за високий кров’яний тиск та діабет.

Останні огляди вказують на те, що 4 напої на тиждень пов’язані з найнижчим ризиком деменції, тож мова іде про дуже низький рівень вживання алкоголю з точки зору підтримки здоров’я мозку.

Мьютон разом з колегами нещодавно опублікували дані, які свідчать про те, що існує три періоди, коли мозок може бути особливо сприйнятливий до нейротоксичних ефектів алкоголю: вагітність (від зачаття до народження), пізній підлітковий вік (15-19 років) і старший дорослий вік (понад 65 років). Отже, спрямування поведінкових заходів пацієнтів, особливо у вищезгадані періоди, може бути дуже важливим для здоров’я мозку.

Хоча в ще одному аргументі на користь J-подібної кривої, дані Массачусетського Генерального Біобанку Бригама нещодавно вказали, що помірне вживання алкоголю, на відміну від малого та високого вживання, знижує нейробіологічну активність, пов’язану зі стресом, а також ризик серйозних серцево-судинних випадків.

ПОВІДОМИТИ ПАЦІЄНТІВ ЩОДО РЕВІЗІЇ УЯВЛЕНЬ ПРО «КОРИСТЬ» АЛКОГОЛЮ:

Нові дослідження надають більш детальну інформацію про вплив помірного споживання алкоголю на здоров’я, аніж у попередні роки. Щоб допомогти цим зусиллям, дослідник Гаррієт Рамгей з Франції порадила клініцистам ознайомитися зі спеціальним випуском журналу Nutrients, де представлені оглядові статті про вплив алкоголю на різні наслідки для здоров’я.

Існують певні докази того, що додавання попереджень про рак на етикетках алкогольних напоїв, подібних до тих, що використовуються на пачках сигарет, може відштовхнути людей від покупки алкоголю і підвищити обізнаність щодо причинно-наслідкового зв’язку із розвитком раку. Натомість, найефективнішими способами скорочення вживання алкоголю серед населення є підвищення ціни на алкоголь через підвищення податків, обмеження доступності для покупки та зменшення маркетингу алкогольних брендів.

Невролог Мьютон рекомендує різні заходи для пацієнтів, яким досі важко обмежити вживання алкоголю, такі як когнітивна поведінкова терапія та мотиваційна терапія, які є дуже ефективні для зменшення споживання алкоголю.

Незважаючи на всі дискусії про те, як пандемія COVID-19 загострила проблему вживання алкоголю, це також дало можливість змусити пацієнтів переглянути своє ставлення до алкоголю.