Страви з рису: глікемічний індекс
Всі ми любимо страви з рису. Але хочеться їсти не лише смачно, а й корисно. Поліна Ігнатченко, засновниця Громадської організації «Знай, Що Ти Їси», розповідає, який рис найкорисніший для нашого організму.
Види рису
Знайомимо вас з 4-ма найпопулярнішими видами рису:
- Білий рис має — високий ГІ
На 100г білого вареного рису:
кКал- 116, Б — 2,2 г, Ж — 0,5 г, В — 24,9 г ХО — 2 - Бурий рис має — низький ГІ
На 100г бурого вареного рису:
кКал — 110, Б — 2,6 г, Ж — 0,9 г, В — 22,8 г ХО — 1,9 - Дикий рис має — низький ГІ
кКал -100, Б — 4 г, Ж — 0,3 г, В — 21,1г, ХО — 1,7 - Червоний рис має — низький ГІ
кКал — 89,7, Б — 2 г, Ж — 0,8 г, В — 18,5 г ХО — 1,5
Для людей з цукровим діабетом рекомендовано рис з великою кількістю клітковини (якщо не має індивідуальних особливостей) та складними вуглеводами, таким є впершу чергу червоний та дикий рис.
Страви з рису та глікемічний індекс
Найпопулярніші страви з рису, глікемічний індекс (ГІ) та кількість вуглеводів на 100 г готової страви.
Дивіться табличку:
зелений — низький ГІ до 55
жовтий — середній ГІ 56-69
червоний — високий ГІ 70 і вище.
Суші
Останнім часом суші-бари набирають обертів, багато нових тематичних японських закладів відкривається, а як рахувати ті суші, з урахуванням різних нових інгредієнтів, соусів, ще мало відомо.
Тому, ловіть КБЖВ та ХО до найпопулярніших страв з ролів та суші на 100 г:
- Рол з авокадо:
кКал- 105, Б – 2 г, Ж – 1,3 г, В – 21,2 г , ХО – 1,7 - Рол «Філадельфія»:
кКал- 142, Б – 9,7 г, Ж – 6,7 г, В – 11 г , ХО – 0,9 - Рол «Каліфорнія»
кКал- 176, Б – 7 г, Ж – 9 г, В – 18 г , ХО – 1,5 - Рол «Дракон» з вугрем
кКал- 199, Б – 24,8 г, Ж – 4,4 г, В – 16,6 г , ХО – 1,3 - Рол «Дракон» з лососем
кКал- 197, Б – 21 г, Ж – 5 г, В – 17 г , ХО – 1,4 - Рол «Темпура»
кКал- 185, Б – 27 г, Ж – 8,5 г, В – 19,9 г , ХО – 1,6 - Суші «Ебі»
кКал – 97, Б – 7г, Ж – 0,8 г, В – 15,6 г, ХО-1,3 - Суші «Супайсу магуро»
кКал – 209, Б – 9,3 г, Ж – 13,3 г, В-13,3 г, ХО -1,1 - Суші « Ікура»
кКал- 161, Б – 13,6 г, Ж – 5,5 г, В – 15,6 г , ХО – 1,3 - Рол з огірком:
кКал- 88, Б – 1,7 г, Ж – 0,7 г, В – 19,4 г , ХО – 1,6 - Салат «Чука»
кКал- 158, Б – 2 г, Ж – 6 г, В – 24 г , ХО – 2 - «Місо-суп»
кКал- 112, Б – 6,5 г, Ж – 1,8 г, В – 20,4 г , ХО – 1,7
P.S. Під час прорахування ми користувались готовими рецептурними картами. Дані є середніми, але інгредієнти використовуються в основному одні й ті самі у різних закладах і приблизно в однакових пропорціях.