Події

Користь вітаміну К для здоров’я серця

Нове дослідження вчених з університету Едіт Кован (УЕК) показало, що споживання продуктів, багатих на вітамін К, на 34% зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань (включаючи атеросклероз).

Вітамін К і здоров’я серця

Вітамін К і здоров’я серця

Дослідники вивчили дані понад 50 000 осіб, які брали участь у датському дослідженні здоров’я, харчування та раку протягом 23-річного періоду. Дослідники зробили висновок, що люди, які споживали більше продуктів із вмістом вітаміну К, мали менший ризик розвитку серцево-судинних захворювань, пов’язаних з атеросклерозом (відкладання жирових бляшок на внутрішній поверхні стінок артерій).

Існує дві форми вітаміну К: вітамін К1 надходить до нашого організму переважно з зелених листових овочів та рослинних олій, тоді як вітамін К2 міститься у м’ясі, яйцях та ферментованих продуктах, таких як сир.

Дослідження показало, що люди, які у високій кількості споживали вітамін К1 аж на 21% рідше були  госпіталізовані із серцево-судинними захворюваннями, пов’язаними з атеросклерозом.

При вживанні вітаміну К2 зниження ризику госпіталізації із серцево-судинними захворюваннями становило 14%.

Також, зменшення ризиків спостерігалося для всіх типів серцевих захворювань, пов’язаних з атеросклерозом, особливо для захворювань периферичних артерій (зменшення ризиків 34 %)

Дослідники з УЕК разом із головним автором дослідження доктором Нікола Бондонно зазначили, що результати даного аналізу вказують на те, що споживання більшої кількості вітаміну К може бути важливим для профілактики атеросклерозу та супутніх серцево-судинних захворювань.

Користь вітаміну К для здоров’я серця

Поточні дієтичні рекомендації щодо споживання вітаміну К, як правило, базуються лише на кількості вітаміну К1 для забезпечення нормального згортання крові.

Однак з’являється все більше доказів того, що споживання вітаміну К окрім показань у чинних рекомендаціях також може забезпечити захист від розвитку інших захворювань, таких як атеросклероз.

Хоча для повного розуміння впливу вітаміну К необхідні додаткові дослідження, дослідники запевняють, що його дія полягає у захисті від накопичення кальцію у великих артеріях організму, що перешкоджає кальцифікації судин.

Дослідник з університету Західної Австралії, доктор Джеймі Беллінг, перший автор дослідження, зазначив, що роль вітаміну К у здоров’ї серцево-судинної системи, особливо у профілактиці кальцинозу, є багатообіцяючим аспектом на майбутнє.

Серцево-судинні захворювання залишаються найпоширенішою причиною смерті в Австралії як і в інших країнах світу, і досі існує обмежене розуміння важливості вживання різних вітамінів, що містяться в продуктах харчування, та їх впливу для профілактики серцевих нападів, інсульту та захворювання периферичних артерій.

Проведене дослідження надає інформацію про  потенційно важливий вплив вітаміну К для уникнення смертельних захворювань та підтверджує профілактичну важливість здорового харчування.

Подальші напрямки досліджень

Доктор Бондонно зазначила, що незважаючи на те, що інформація щодо вмісту вітаміну К1 у продуктах харчування є дуже вичерпними, наразі даних про вміст вітаміну К2 у продуктах набагато менше. Крім того, існує 10 форм вітаміну К2, і кожен з них може засвоюватися і діяти по-різному на організм людини.

Наступний етап дослідження включатиме розробку та вдосконалення баз даних щодо вмісту вітаміну К2 у продуктах харчування.

Доктор Бондонно запевнила, що додаткові дослідження різних джерел та типів вітаміну К2 є дуже важливими.

Щоб задовольнити цю потребу, доктор Марк Сім, співавтор дослідження, щойно закінчив розробку австралійської бази даних про вміст вітаміну К у продуктах харчування, яка незабаром буде опублікована.

Стаття «Споживання вітаміну К та атеросклеротичні серцево-судинні захворювання» була опублікована в журналі Американської Асоціації Серця. Дослідження є частиною інституту досліджень харчування УЕК.

Даний аналіз співпрацею дослідників з університету Західної Австралії, лікарні «Royal Perth», університетської лікарні Герлева та Гентофте у Данії та Датського науково-дослідного онкологічного центру.

Джерело:

Jamie W. Bellinge et al. Vitamin K Intake and Atherosclerotic Cardiovascular Disease in the Danish Diet Cancer and Health Study. Journal of the American Heart Association, 2021; DOI: 10.1161/JAHA.120.020551