События

Найкращий час для вживання їжі

У журналах Американського товариства з харчування було представлено останні результати досліджень у галузі хрононутриціології.

здорове харчування

Відомо, що їжа, яку ми споживаємо, здійснює значний вплив. Результати хрононутриціологічних досліджень дозволяють припустити, що час її споживання також є важливим.

Хронологічна нутриціологія 

Хронологічна нутриціологія розглядає спектр питань щодо того, як періодичність споживання їжі впливає на трофологічний стан та здоров’я. Зокрема, вчені-нутриціологи досліджували вплив частоти споживання їжі, голодування, проміжку часу від першого до останнього щоденного прийому їжі, періодичного голодування та розподілу споживання калорій протягом доби. Ці дослідження демонструють, що час прийому їжі може мати свій власний незалежний вплив на показники здоров’я (від регулювання ваги до метаболізму та ризику раку).

Американське товариство з харчування було основоположником цієї галузі досліджень. Воно публікувало оригінальні наукові дослідження та огляди, присвячені хрононутриціології. Нижче наведено найбільш цікаві публікації щодо хронологічного харчування з усіх чотирьох журналів Американського товариства з харчування.

«Голодування на Рамадан не пов’язане зі значною зміною швидкості обміну речовин у спокої та загальних витрат енергії…»

Голодування протягом місяця Рамадану передбачає утримання від вживання їжі та води між сходом та заходом сонця, що призводить до значних змін у хронології та композиції харчування.

Надер Лессанз з колегами вирішили дізнатись, як це голодування може впливати на швидкість обміну речовин в стані спокою та на загальні витрати енергії. У дослідженні брали участь 29 здорових чоловіків та жінок, які голодували на Рамадан. Дослідники щотижня проводили антропометричні вимірювання та аналізували швидкість метаболізму в стані спокою. З наступним контролем приблизно через один-два місяці після Рамадану. Цікаво, що автори виявили, що голодування на Рамадан не пов’язане зі значною зміною швидкості обміну речовин у стані спокою і не впливає на загальні витрати енергії. На думку авторів, зміна ваги, яка була асоційована з таким голодуванням в інших дослідженнях, швидше за все, виникає через зменшення загального споживання їжі.

«Рідше їсти, обов’зково снідати і вживати найбільшу кількість їжі вранці може бути ефективним довгостроковим способом запобігання збільшенню ваги…»

Для того щоб визначити взаємозв’язок між частотою прийому їжі та індексом маси тіла (ІМТ), член Американського товариства з харчування Хана Калеова з колегами проаналізували дані понад 50 000 чоловіків та жінок віком від 30 років. Вони брали участь в Другому дослідженні здоров’я адвентистів.

Його результати говорять про те, що нечасте споживання їжі, обов’язкий сніданок і вживання найбільшої кількості їжі зранку допомагають запобігти набору надмірної ваги у довгостроковій перспективі. Також було продемонстровано, що учасники, які зазвичай мали найдовший період нічного голодування (18 годин і більше), мали нижчий ІМТ у порівнянні з учасниками, які інтервально голодували протягом меншого періоду часу.

Автори зазначили, що, хоча модель харчування, яка пов’язана з нижчим ІМТ, була, як правило, більш здоровою, деякі люди, особливо літнього віку з хронічними захворюваннями, мали необхідність у виборі іншого плану харчування, який може сприяти збільшенню ваги.

«Особи, які споживали їжу від 8 годин до 16 годин протягом дня, мали найкращу якість харчування…»

Проміжок часу між першим та останнім прийомом їжі протягом доби (тобто тривалістю щоденного споживання їжі) визначено як фактор, який може впливати на здоров’я. Валерія Елахі разом з колегами вирішили з’ясувати, чи існує взаємозв’язок між тривалістю періоду вживання їжі та якістю харчування (за міру якості використовували Індекс здорового харчування). Для проведення свого дослідження автори проаналізували дані понад 20 000 дорослих чоловіків і жінок, які дотримувались дієтичних рекомендацій в рамках Національного обстеження здоров’я та харчування (NHANES) за 2007–2016 рр. Дослідники виявили, що особи, у яких щоденний період споживання їжі  становив від 8-ми до 16-ти годин, мали найвищу якість харчування. З іншого боку, щоденний період споживання їж менше 8 годин або більше 16 годин асоціювався з нижчою якістю дієти.

Ця закономірність була послідовною в усіх підгрупах, але значно вища якість харчування спостерігалася серед учасників, які регулярно снідали, не курили і мали краще матеріальне положення.

Протипухлинні ефекти періодичного голодування.

Наявних на сьогодні даних недостатньо для підтвердження протипухлинних ефектів періодичного голодування. Водночас, інтерес до можливих протипухлинних ефектів періодичного голодування продовжує зростати.

Член Американського товариства з харчування Мішель Н. Харві зі співавторами провели дослідження на тваринах, а також обмежену кількість досліджень на людях. Вони оцінювали вплив періодичного обмеження енергії або періодичного голодування, порівняно з постійним обмеженням енергії, на швидкість росту пухлини та біомаркери ракових захворювань. Незважаючи на те, що автори побачили деякі обнадійливі докази, вони зазначили, що на сьогоднішній день недостатньо даних для підтвердження протипухлинних наслідків періодичного обмеження енергії або періодичного голодування. Автори підсумували, що якісні дослідження порівнюють періодичне обмеження енергії та періодичне голодування з постійним обмеженням енергії. Вони необхідні для виявлення протипухлинних ефектів та справжньої користі для здоров’я.

Щоб дізнатись більше про дослідження у зростаючій галузі хронологічного харчування, перейдіть за наступним посиланням.

Ця спеціальна колекція також досліджує взаємозв’язок між харчуванням та якістю сну.

За інформацією Асоціації Дієтологів України