События

Продукт, який захищає від «поганого» холестирину

Вживання приблизно 40 г (три столові ложки) волоських горіхів щодня протягом двох років поступово знижувало рівень холестирину. Такі дані нового дослідження, результати якого опубліковані нещодавно у журналі Американської асоціації серця «Circulation».

горіхи

Горіхи — дослідження

Здорові люди похилого віку, які протягом двох років з’їдали жменю волоських горіхів (близько 40 грамів) на добу, знизили рівень ліпопротеїнів низької щільності (рівень ЛПНЩ). Щоденне вживання волоських горіхів також зменшило кількість часточок ЛПНЩ, що є провісником ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Волоські горіхи є джерелом омега-3 жирних кислот (альфа-ліноленової кислоти), які поліпшують здоров’я серцево-судинної системи.

Попередні дослідження показали, що горіхи в цілому, зокрема волоські, пов’язані із зменшенням ризику серцевих захворювань та інсульту. Співавтор дослідження доктор Еміліо Рос, директор клініки ліпідів ендокринології та харчування у Барселоні (Іспанія), зазначив, що однією з причин є те, що горіхи знижують рівень холестерину ЛПНЩ, але зараз виявлена й інша причина: вони покращують якість частинок ЛПНЩ, Часточки ЛПНЩ мають різний розмір. Дослідження показало, що дрібні щільні часточки ЛПНЩ частіше асоціюються з атеросклерозом або жировими відкладеннями, що накопичуються в артеріях. У цьому дослідженні науковці спробували вийти за межі визначення лише рівня холестерину ЛПНЩ, щоб отримати повну картину всіх ліпопротеїдів та вплив щоденного вживання волоських горіхів для зменшення ризику серцево-судинних захворювань.

Волоські горіхи та здорове старіння

У великому дворічному рандомізованому контрольованому дослідженні, яке має назву «Волоські горіхи та здорове старіння», вчені мали на меті дізнатися, чи сприяють волоські горіхи здоровому старінню, а також чи регулярне споживання волоських горіхів, незалежно від раціону харчування чи місця проживання, має позитивний вплив на ліпопротеїди.

Вищезгадане дослідження тривало з травня 2012 року по травень 2016 року та охопило 708 учасників віком від 63 до 79 років (68% жінок), які були здоровими, проживали у Барселоні, Іспанія та Ломі Лінда, Каліфорнія.

Учасники були рандомізовано розподілені на дві групи: інтервенційну та контрольну. Учасники інтервенційної групи додали приблизно три столові ложка волоських горіхів до свого звичного добового раціону, тоді як учасники контрольної групи не вживали будь-яких горіхів. Через два роки дослідники визначали рівень холестерину учасників, а концентрацію та розмір ліпопротеїнів аналізували за допомогою ядерно-магнітно-резонансної спектроскопії. Цей розширений тест дозволяє лікарям більш точно визначити особливості ліпопротеїнів, які, як відомо, пов’язані з ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.

У дворічному дослідженні показник утримання становив 90% (632 учасники завершили дослідження). Повний аналіз ліпопротеїнів був доступний у 628 осіб.

Через 2 роки учасники групи вживання волоських горіхів мали нижчий рівень холестерину ЛПНЩ, у середньому, на 4,3 мг/дл, а загальний холестерин знизився, у середньому, на 8,5 мг/дл.

Результати

Щоденне споживання волоських горіхів зменшило загальну кількість часточок ЛПНЩ на 4,3%, а дрібних часточок ЛПНЩ — на 6,1%. Ці зміни концентрації та складу часточок ЛПНЩ пов’язані зі зменшенням ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Також спостерігалося зниження рівню холестерину ліпопротеїнів середньої щільності (ЛПСЩ). Відомо, що холестерин ЛПСЩ є попередником ЛПНЩ і відноситься групи ліпопротеїдів між низької та дуже низької щільності. В останнє десятиліття холестерин ЛПСЩ став одним із ключових факторів розвитку серцево-судинних захворювань, незалежного від холестерину ЛПНЩ.

Зміни рівня холестерину ЛПНЩ у групі вживання горіхів відрізнялися за статтю; у чоловіків рівень холестерину ЛПНЩ знизився на 7,9%, у жінок — на 2,6%.

Хоча зниження рівня ЛПНЩ є незначним, важливо відзначити, що на початку дослідження всі учасники були здорові і не мали серйозних неінфекційних захворювань. Однак, близько 50 % учасників лікувалися як від високого кров’яного тиску, так і від гіперхолестеринемії, що є характерним для людей похилого віку. Частково завдяки лікуванню статинами у 32% осіб, середній рівень холестерину усіх учасників даного дослідження був нормальним. Для людей з високим рівнем холестерину в крові зниження рівня ЛПНЩ після дієти, збагаченої горіхами, може бути набагато значнішим.

Вживання жмені волоських горіхів щодня — це простий спосіб зміцнити здоров’я серцево-судинної системи. Багато людей стурбовані небажаним збільшенням ваги, при включенні горіхів у свій раціон. Дослідження показало, що корисні жири у волоських горіхах не сприяють набору зайвої ваги.

Їмо горіхи

Основним обмеженням даного дослідження є те, що учасники і дослідники знали, хто споживав волоські горіхи, а хто ні. У дослідженні брали участь дві дуже різні групи населення з різною дієтою. Рос запевняє, що результати були подібними в обох групах, тож їх можна сміливо застосовувати й до інших груп населення. Також, існує необхідність у проведенні додаткових досліджень для з’ясування різних результатів ЛПНЩ у чоловіків і жінок.

За даними Американської Асоціації Серця, волоські горіхи особливо багаті на омега-3 жирні кислоти, найкорисніші для серця жири, що містяться в жирній рибі. Розмір порції — це невелика жменька (40 грамів) цілих горіхів або 2 столові ложки горіхового масла.

Джерело:

Sujatha Rajaram, Montserrat Cofán, Aleix Sala-Vila et al. Effects of Walnut Consumption for 2 Years on Lipoprotein Subclasses Among Healthy Elders: Findings From the WAHA Randomized Controlled Trial. Circulation, 2021; DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.121.054051