События

Вплив кави на здоров’я: що потрібно знати

Капучино, латте або чорна кава – одні з найпоширеніших у світі напоїв. Передбачити негативні впливи для здоров’я від споживання цих напоїв шкідливим для здоров’я можна завдяки аналізу генетичних особливостей.

вплив кави

Кава та безпека для здоров`я

Перше в світі дослідження Центру здоров’я Австралії Південно-Австралійського університету виявило, що надмірне споживання кави може спричинити погіршення самопочуття.

Використовуючи дані про понад 300 000 учасників британського біобанку, дослідники вивчали зв’язок між звичним споживанням кави на генетичному рівні та повним спектром захворювань. 

У попередніх дослідженнях, проведених професором Еліною Гіппонен з колегами, шість чашок кави на день вважалися верхньою межею безпечного споживання.

Експерт генетик-епідеміолог, професор UniSA Еліна Гіппонен: «Розуміння будь-яких ризиків, пов’язаних із звичним споживанням кави, може мати великий вплив на здоров’я населення».

Адже, щодня в світі випивається близько трьох мільярдів чашок кави, тому є сенс досліджувати вплив цього популярного напою на наше здоров’я.

Як правило, наслідки споживання кави досліджуються за допомогою епідеміологічного підходу, де проводиться порівняння тих, хто вживає каву з тими, хто її не п’є . Але це може привести до оманливих результатів.

Дослідження щодо кави

У цьому досліджені використовували генетичний підхід – так званий аналіз MR-PheWAS — для встановлення впливу споживання кави на ризик виникнення 1117 клінічних станів.

На радість прихильникам цього напою, результати говорять про те, що помірне пиття кави є переважно безпечним.

Але також було виявлено, що постійне споживання кави збільшує ризики трьох захворювань:

  • остеоартриту,
  • артропатії,
  • ожиріння.

Професор Гіппонен каже, що поширеність цих станів в Австралії та в усьому світі показує, наскільки важливим є визначення можливих причин та факторів впливу на розвиток цих захворювань.

Для людей із сімейним анамнезом остеоартриту чи артриту, або для тих, хто турбується про розвиток цих станів, ці результати повинні виступати як попередження.

Організм, як правило, надсилає потужні повідомлення щодо споживання кави, тому вкрай важливо, щоб люди прислухалися до свого організму. Результати багато в чому переконливі щодо позитивного впливу від  споживання кави. Але потрібно пам’ятати, що помірна її кількість — це найкращий спосіб насолодитися цим напоєм і залишатись здоровим.

Посилання на оригінальну публікацію:

Konstance Nicolopoulos, Anwar Mulugeta, Ang Zhou, Elina Hyppönen. Association between habitual coffee consumption and multiple disease outcomes. A Mendelian randomisation phenome-wide association study in the UK BiobankClinical Nutrition, 2020