Їсти за двох під час вагітності: варто чи ні?
Під час вагітності сприятлива щодо ваги дієта допомагає мамі і дитині бути здоровими. Коли ви «їсте за двох», легко почати накопичувати занадто багато кілограмів, і після народження дитини ваша талія буде на кілька розмірів більше, ніж до вагітності. Такий стан речей нерідко більш серйозний, ніж ви собі уявляєте — занадто велике збільшення ваги під час вагітності може поставити Вас і Вашу дитину під загрозу великої кількості потенційних ускладнень.
Проте останнє дослідження з Китаю свідчить про те, що вживання в їжу різноманітних харчових продуктів, включаючи рибу, боби, горіхи та йогурт, пов’язане з підтриманням здорового збільшення ваги під час вагітності, і це може допомогти захистити вас і вашу дитину.
Здорове збільшення ваги є життєво важливим для позитивного результату вагітності
Під час вагітності потрібно набрати певну кількість кілограмів. Занадто маленьке збільшення ваги, — і може порушитись правильний розвиток дитини в утробі матері, паралельно збільшується ризик передчасних пологів. Значне збільшення ваги, і ви вразливі до безлічі ускладнень, включаючи гестаційний діабет, підвищення артеріального тиску і ризик тромбозів, збільшується вірогідність кесаревого розтину і довгострокових негативних наслідків для здоров’я немовля.
Тому вкрай важливо, щоб дієта під час вагітності була адекватною. У західних популяціях, де типовими є різні прояви нездорові дієти — швидке харчування, занадто мало овочів, фруктів більш часто зустрічається надмірне збільшення ваги під час вагітності.
Які дієти сприяють здоровому збільшенню ваги під час вагітності?
Останнє дослідження вивчало відносини між дієтичними моделями та збільшенням ваги під час вагітності серед жінок у Китаї, де дієтичні звички відрізняються порівняно із західними популяціями.
Автори вивчили дані від 5733 вагітних жінок, які брали участь у дослідженні в Гуанчжоу на півдні Китаю. Тут типова дієта в основному базується на рисі і супі, і ця дієта використовувалася як еталонна, з якою надалі порівнювалися інші дієтичні моделі.
Автори визначили шість дієтичних моделей на основі того, як часто учасники харчуються певними продуктами, на підставі вивчення анкет частоти харчування:
- «Багата на зернові» — референтна групу
- «Збагачена овочами»
- «М’ясна»
- «Збагачена фруктами»
- «З переважанням риби, квасолі, горіхів та йогурта»
- «Збагачена молоком і сухим молоком».
Збагачена фруктами дієта була пов’язана з більш суттєвим набором ваги
«Споживання різноманітних харчових продуктів і часте споживання фруктів під час вагітності сприяє більш швидкому збільшенню GWG [гестаційний приріст ваги] серед вагітних жінок у Китаї. Висновки можуть бути корисні при моніторингу ваги під час вагітності. ”- Wei X et al, 2019.
У порівнянні з референтною групою, ті жінки, які дотримувалися «збагаченого фруктами» режиму харчування, набирали більшу вагу під час вагітності і зробили це швидше.
Висновки досить дивні, адже фрукти містять високу кількість вітамінів, мінералів, клітковини, антиоксидантів, і від дієти, багатої на фрукти, можна було б очікувати високої користі для здоров’я як матері, так і дитини.
Пояснення може полягати в тому, що деякі фрукти, такі як сушені фініки і кавун, містять велику кількість простих цукрів — глюкози, фруктози, сахарози, які асоціюються з надмірною вагою або ожирінням. Можливо, плоди з низьким вмістом цукру більш підходять під час вагітності, і така можливість вимагає подальшого вивчення, стверджують автори.
Різноманітне харчування, включаючи йогурт, було пов’язано зі здоровим збільшенням ваги
Раціон, що містить різноманітні продукти — «збагачений рибою, квасолею, горіхами та йогуртом» — був пов’язаний з більш швидким збільшенням ваги у другому триместрі. Це також було пов’язано зі зниженням ризику неадекватного збільшення ваги, проте не надмірного збільшення ваги в цілому.
Такий позитивний ефект може бути викликаний тим, що жінки, які дотримуються подібного варіанта харчування, можуть вести здоровий спосіб життя, який сприяє здоровому набору ваги під час вагітності, пояснюють автори. Часто їдять різноманітні продукти харчування, забезпечуючи надходження необхідних поживних речовин і додатково сприяють здоровому набору ваги, додають вони.
«Раціон із високим рівнем споживання риби, квасолі, горіхів та йогурту був пов’язаний зі зниженням ризику неадекватного GWG, але не надмірного GWG, серед китайських вагітних жінок.» — Wei X et al, 2019.
Багаті на овочі та м’ясо дієти не були пов’язані зі збільшенням ваги під час вагітності
Інші дієтичні моделі — ті, що містили більше овочів, м’яса або молочних продуктів — не були пов’язані зі збільшенням ваги.
Автори роблять висновок, що використання різноманітної дієти слід пропагувати і рекомендувати в дієтичному керівництві Китаю для якісного контролю ваги під час вагітності.
Джерело: Wei X, He JR, Lin Y, et al. The influence of maternal dietary patterns on gestational weight gain: A large prospective cohort study in China. Nutrition. 2019 Mar;59:90-95.