Як підтримувати нормальну вагу тіла: секрети дієтології
Ми вже розповідали про дослідження щодо вживання вуглеводів та жирів. Сьогодні представлені нові дослідження щодо здорового харчування.
Природа вуглеводів змінилася
Надалі дискусію продовжила доктор Барбара Коркі, яка нагадала нам, що всі закономірності у послідовності появи ожиріння, гіперліпідемії та резистентності до інсуліну не встановлені. Але зрозуміло, що ці три компоненти корелюють і можуть здійснювати стресові впливи на сприятливі бета-клітини підшлункової залози. Ожиріння і гіперінсулінемія можуть бути окремо індуковані in vitro, вони, незалежно один від одного, можуть викликати резистентність до інсуліну. Доктор Коркі додала, що також існує доволі сильна кореляція зі споживанням перероблених продуктів та широким використанням пластмаси, але невідомо, що з цього є первинним.
Доктор Коркі зазначила, що історично наші предки харчувалися як дієтами з високим вмістом жиру, так і з моделями високовуглеводних дієт залежно від умов навколишнього середовища: в теплих умовах вони віддавали перевагу вуглеводам, а в холодну пору – великій кількості жирів та м’яса. Історія показує, що важко звинувачувати високовуглеводну дієту в проблемах зі здоров’ям, але природа вуглеводів сильно змінилася, у порівнянні з тими часами, коли наші предки кочували по планеті.
З нагадуванням про те, що вуглеводи зараз обробляються консервантами та багатьма іншими інгредієнтами з метою зробити їх стійкими до зберігання, і те, що секреція інсуліну порушена при метаболічних захворюваннях, Коркі поставила питання, чи можуть деякі з цих інгредієнтів викликати гіперінсулінемію. До 1908 року у поколіннях людей, які в основному споживали вуглеводи, не були надто поширені метаболічні захворювання, але сьогодні все докорінно змінилося.
Лабораторія Коркі виявила, що багато доданих інгредієнтів у технологічно-оброблених продуктах стимулюють секрецію інсуліну і збільшують базальний рівень глюкози та інсуліну. Вона також встановила, що базальний рівень інсуліну може підвищуватися надлишком поживних речовин, моногліцеридів та заліза. Діазоксид, низьковуглеводна та кето- дієта дійсно знижують рівень інсуліну. Гіперінсулінемію слід лікувати до діагнозу ожиріння або гіперглікемії. Проте на сьогоднішній день метаболічні захворювання так не лікуються.
Доктор Коркі зробила висновок, що хоча вуглеводи самі не викликають метаболічних захворювань, вони відіграють певну роль у їх розвитку. Зменшення кількості вуглеводів в раціоні може покращити обмін речовин та полегшити діабет другого типу. Це зменшить гіперінсулінемію та процент жиру в організмі.
Підсумок
Людина не має потреби у великій кількості вуглеводів. Низьковуглеводна і кетогенна дієти зменшують ризик розвитку діабету.
Ультраоброблені продукти впливають на споживання калорій
Останнім у дискусії виступив доктор Кевін Холл. Він запевнив, що різниця в витратах метаболічної енергії при дієтах із низьким вмістом жиру та низьковуглеводних є незначною.
Однак у дослідженнях складу тіла він виявив більшу втрати жиру при дотриманні дієти з низьким споживанням жирів, без зміни загальної маси тіла. Мета-аналізи підтверджують дуже невеликі відмінності в зміні швидкості метаболізму між ізокалорійними та дієтами з низьким вмістом жиру і з низьким вмістом вуглеводів. Так само й у зміні складу тіла між ізокалорійними дієтами і моделями харчування з низьким вмістом жиру та низьковуглеводними дієтами великої різниці не виявлено.
Доктор Холл показав, як збільшився вміст жиру та вуглеводів у продовольчих товарів у США. Якість дієт також різко змінилася, коли закупівля ультраоброблених продуктів у США піднялася з 24% до 55% між 1938 та 2001 роками.
Далі Кевін Холл описав своє дослідження, в якому йде мова про зв’язок ультраоброблених і необроблених дієт з такими показниками як калорійність та кількість вуглеводів, жирів, білків, цукру, натрію і клітковини в раціонах. Ультраоброблена дієта характерізується в учасників щоденним споживанням на 500 калорій більше, ніж при дотриманні необробленної дієти, а також спричинює збільшення жирової маси в організмі. Дивно, але ніяких відмінностей у показниках апетиту, задоволення або прихильності до їжі виявлено не було.
Підсумок
Головним аспектом є не вміст макронутрієнтів у дієті, а домінування переробленої їжі. Уникнення перероблених продуктів неодмінно допоможе підтримувати нормальну масу тіла.
Загальний підсумок
Загальний підсумок, на мою думку, полягає в тому, що оброблена їжа, яка містить велику кількість цукру, солі, вуглеводів, жирів та хімічних харчових добавок, може змінити нормальну вагу тіла, на дотриманні якої ми всі наполягаємо, а також стати причиною появи цукрового діабету 2 типу та ожиріння. Потрібно сфокусуватись на споживанні здорових, свіжих, необроблених продуктів, що неодмінно зробить ваше життя здоровим і допоможе уникнути метаболічної дисфункції.
За інформацією Асоціації дієтологів України