Що готувати на Різдво
Католицьке Різдво відмічається 25 грудня. До свята господині ретельно готуються. На столі повинно бути 12 страв – за кількістю апостолів. Важливо, що м`ясних страв на різдвяну вечерю 24 грудня не подають. За стіл сім`я сідає, коли з`являється перша зірка на небі.
Що готувати на католицьке Різдво
На святковому столі всі продукти символічні. Хліб – це символ достатку та благополуччя, пшениця – сила та енергія, яблука та горіхи – оберіг від хвороб, гриби – зв`язок з минулими поколіннями, мак символізує прибуток, мед – природу, риба – християнство.
Ось кілька порад, що приготувати на Різдво.
Головна страва на різдвяному столі – кутя. Її готують з пшениці, додають мед, мак, горіхи.
Першою стравою може бути пісний борщ, суп з капусти чи риби.
Полюбляють на Різдво готувати вареники. Начінкою може бути картопля, капуста чи сир.
Не забудьте зробити мачку – грибний соус. Його роблять з сушених грибів, сметани та муки.
Основною стравою на столі, як правило, є риба. Її запікають або смажать. Найпоширенішою рибою на це свято є карась чи щука. Можна зробити заливне з риби.
На гарнір можна зробити тушковану капусту. Спробуйте приготувати квашену капусту тушковану у кефірі. Додайте цибулю та варений горошок. Також готують каші – пшеничну чи гречку.
Пироги – обов`язково випікають господині. Вони можуть бути солодкими чи з картопляною, капусною начинкою або з гречкою.
На десерт готують маковий пиріг, який символізує достаток. Також діти дуже люблять пряники та печіво.
Узвар – традиційний напій на Різдво.
Перед вечерею потрібно помолитися. Після молитви всі члени сім`ї переламлюють перший хліб – оплаток. Оплаток готують з пшеничного борошна та муки. Це тонкий прісний коржик на який, як правило, наносять якийсь символічний різдвяний малюнок. Після вечері всі йдуть на месу до храму. А вже 25 грудня вдень на столі з`являються м`ясні страви.