Цукровий діабет: причини виникнення та профілактика
Цукровий діабет – хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін (гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові).
Основні типи цукрового діабету:
Цукровий діабет 1-го типу (дитячий) – виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоб поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити її в енергію для тіла.
Цукровий діабет 2-го типу (дорослий) – виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Це найпоширеніший тип діабету.
Гестаційний діабет – діагностують у період вагітності. Може бути наявним протягом певного часу і після народження дитини.
Причини виникнення діабету
ЦД 1 типу:
- Боротьба з вірусами, інфекціями, фактори навколишнього середовища, генетика, інші аутоімунні захворювання
- Низький рівень вітаміну Д
ЦД 2 типу:
- Резистентність до інсуліну, ожиріння, малорухомий спосіб життя, генетика, вік, фактори навколишнього середовища, супутні захворювання, шкідливі звички.
Гестаційний діабет:
- Ожиріння, дефіцит поживних мікроелементів під час вагітності, вік матері, гормональне порушення, інсулінова резистентність, сімейна історія діабету (генетика), порушення глюкозної толерантності, порушення дієти та швидкий набір ваги під час вагітності.
Загальні причини: вік, вага, спадковість, гіподинаміка, куріння, стрес, екологія
Можливі наслідки: інсульт, втрата зору, серцево-судинні захворювання, ниркова недостатність, ампутація.
Симптоми діабету:
- Постійна спрага
- Раптове схуднення
- Частий сечопуск
- Постійний голод
- Рани, що погано гояться
- Статеві проблеми
- Вагінальні інфекції
- Замерзання чи «мурашки» в руках або ногах
- Погіршення зору
- Постійна втома.
Гіпоглікемія – стан, який виникає при критичних показниках глюкози в крові людини нижче 3,8 ммоль/л.
Форми:
- Легка форма – коли людина у свідомості і може самостійно впоратися з критичним станом (3,8 — ммоль/л)
- Помірна форма – коли людина у свідомості, але впоратися самостійно не може, необхідна допомога.
- Важка форма – коли людина втрачає свідомість, можливе виникнення гіпоглікемічної коми.
Симптоми: відчуття голоду, тремтіння, пітливість, сонливість, прискорене серцебиття, головний біль, роздратування, розмитий зір, слабкість, втома, запаморочення.
Гіперглікемія – стан, який характеризується високим вмістом глюкози в крові в порівнянні з нормою (3,8 – 5,9 ммоль/л).
Форми:
- Легка – 6,7 – 8,2 ммоль/л,
- Середня – 8,3 – 11 ммоль/л
- Тяжка віще 11,1 ммоль/л
- Вище 15,5 ммоль/л – розвивається прекоматозний стан
- Вище 33,3 ммоль/л – гіперглікемічна кома.
Симптоми: часте сечовипускання, спрага, шкірний зуд, нудота, біль у животі, слабкість, запаморочення, спутанність свідомості.
Діагностування цукрового діабету:
- Ваявлення концентрації глюкози в крові та сечі
- Перевірка на толерантність до глюкози
- Додаткові тести для діагностики ЦД та його ускладнень (секреція інсуліну, с-пептиду, глюкагону)
- Глікований гемоглобін.
Профілактика цукрового діабету
- Правильне здорове харчування – «здорова тарілка» з високим вмістом клітковини – це складні вуглеводи, фрукти, овочі, бобові, риба, м’ясо).
- Вживання в достатній кількості «чистої» води
- Регулярні фізичні навантаження, зарядка
- Контроль глюкози в крові (1 раз/рік), для людей, що знаходяться у групі ризику(1 раз/3 місяці)
- Слідкувати за вагою
- Зміцнювати імунітет вітамінами
- Уникати стресів
- Відмовитись від алкоголю та куріння.