События

Як солодощі впливають на здоров’я

Дитинство і солодощі — нероздільні. Нове дослідження поглиблено пояснює влив фруктози на здоров’я.

солодощі

Фруктоза зазвичай додається та забезпечує солодкий смак у солодких напоях, солодощах та оброблених продуктах і широко використовується у харчовій промисловості.

Як солодощі впливають на здоров’я

У щойно опублікованому дослідженні вчені зі Суонсі у співпраці з колегами з Бристольского університету та інституту Френсіса Кріка (Лондон) виявили, що споживання продуктів з високим вмістом доданої фруктози може певним чином перешкоджати нормальному функціонуванню імунної системи людей, що дотепер було не до кінця зрозумілим.

Вживання фруктози пов’язано з ожирінням, діабетом 2 типу та неалкогольною жировою хворобою печінки.

За останні роки споживання фруктози значно зросло в усьому світі. Однак знання і розуміння впливу високого споживання фруктози на імунну систему людини до цього часу були обмеженими.

Результати дослідження, опубліковані в журналі «Nature Communications», демонструють, що фруктоза викликає залучення імунної системи в активне запалення, що призводить до вироблення більшої кількості реактивних молекул, пов’язаних із запальними процесами. Подібні процеси можуть пошкоджувати клітини і тканини, а також сприяти неправильному функціонуванню органів та систем організму, що в свою чергу може призвести до розвитку різного роду захворювань.

Дослідження також дає краще розуміння того, як саме фруктоза може бути пов’язана з діабетом та ожирінням, оскільки запалення низького рівня часто асоціюється з ожирінням. Воно також спирається на зростаючу кількість доказів, доступних для осіб, які розробляють певні заходи в галузі охорони здоров’я щодо шкідливих наслідків високого споживання фруктози.

Доктор Нік Джонс з університету Суонсі зазначив, що дослідження різних компонентів дієти може допомогти зрозуміти, що саме сприяє запаленню та розвитку захворювань, а також виявити, які продукти мають найбільшу цінність для покращення здоров’я та гарного самопочуття.

Доктор Емма Вінсент з Бристольської медичної школи підсумувала, що це дослідження є захоплюючим, оскільки робить нас на крок ближчими до того, щоб зрозуміти, чому певні дієтичні звички можуть призвести до погіршення здоров’я.

Джерело:

Nicholas Jones, Julianna Blagih, Fabio Zani, April Rees, David G. Hill, Benjamin J. Jenkins, Caroline J. Bull, Diana Moreira, Azari I. M. Bantan, James G. Cronin, Daniele Avancini, Gareth W. Jones, David K. Finlay, Karen H. Vousden, Emma E. Vincent, Catherine A. Thornton. Fructose reprogrammes glutamine-dependent oxidative metabolism to support LPS-induced inflammation. Nature Communications, 2021; 12 (1) DOI: 10.1038/s41467-021-21461-4

За інформацією Асоціації дієтологів України