События

Страви з рису: глікемічний індекс

Всі ми любимо страви з рису. Але хочеться їсти не лише смачно, а й корисно. Поліна Ігнатченко, засновниця Громадської організації «Знай, Що Ти Їси», розповідає, який рис найкорисніший для нашого організму.

Види рису

Знайомимо вас з 4-ма найпопулярнішими видами рису:

  1. Білий рис має — високий ГІ
    На 100г білого вареного рису:
    кКал- 116, Б — 2,2 г, Ж — 0,5 г, В — 24,9 г ХО — 2
  2. Бурий рис має  — низький ГІ
    На 100г бурого вареного рису:
    кКал — 110, Б — 2,6 г, Ж — 0,9 г, В — 22,8 г ХО — 1,9
  3. Дикий рис має  — низький ГІ
    кКал -100, Б — 4 г, Ж — 0,3 г, В — 21,1г, ХО — 1,7
  4. Червоний рис має  — низький ГІ
    кКал — 89,7, Б — 2 г, Ж — 0,8 г, В — 18,5 г ХО — 1,5

Для людей з цукровим діабетом рекомендовано рис з великою кількістю клітковини (якщо не має індивідуальних особливостей) та складними вуглеводами, таким є впершу чергу червоний та дикий рис.

страви з рису

Страви з рису та глікемічний індекс

Найпопулярніші страви з рису, глікемічний індекс (ГІ) та кількість вуглеводів на 100 г готової страви.
Дивіться табличку:
зелений — низький ГІ до 55
жовтий — середній ГІ 56-69
червоний — високий ГІ 70 і вище.

страви з рису

Суші

Останнім часом суші-бари набирають обертів, багато нових тематичних японських закладів відкривається, а як рахувати ті суші, з урахуванням різних нових інгредієнтів, соусів, ще мало відомо.

корисний рисТому, ловіть КБЖВ та ХО до найпопулярніших страв з ролів та суші на 100 г:

  • Рол з авокадо:
    кКал- 105, Б – 2 г, Ж – 1,3 г, В – 21,2 г , ХО – 1,7
  • Рол «Філадельфія»:
    кКал- 142, Б – 9,7 г, Ж – 6,7 г, В – 11 г , ХО – 0,9
  • Рол «Каліфорнія»
    кКал- 176, Б – 7 г, Ж – 9 г, В – 18 г , ХО – 1,5
  • Рол «Дракон» з вугрем
    кКал- 199, Б – 24,8 г, Ж – 4,4 г, В – 16,6 г , ХО – 1,3
  • Рол «Дракон» з лососем
    кКал- 197, Б – 21 г, Ж – 5 г, В – 17 г , ХО – 1,4
  • Рол «Темпура»
    кКал- 185, Б – 27 г, Ж – 8,5 г, В – 19,9 г , ХО – 1,6
  • Суші «Ебі»
    кКал – 97, Б – 7г, Ж – 0,8 г, В – 15,6 г, ХО-1,3
  • Суші «Супайсу магуро»
    кКал – 209, Б – 9,3 г, Ж – 13,3 г, В-13,3 г, ХО -1,1
  • Суші « Ікура»
    кКал- 161, Б – 13,6 г, Ж – 5,5 г, В – 15,6 г , ХО – 1,3
  • Рол з огірком:
    кКал- 88, Б – 1,7 г, Ж – 0,7 г, В – 19,4 г , ХО – 1,6
  • Салат «Чука»
    кКал- 158, Б – 2 г, Ж – 6 г, В – 24 г , ХО – 2
  • «Місо-суп»
    кКал- 112, Б – 6,5 г, Ж – 1,8 г, В – 20,4 г , ХО – 1,7

P.S. Під час прорахування ми користувались готовими рецептурними картами. Дані є середніми, але інгредієнти використовуються в основному одні й ті самі у різних закладах і приблизно в однакових пропорціях.