Традиції Масляної. Третій день Масляного тижня
Третій день Масляної називається Лакомка. Він завершує так звану вузьку Масляну. Це перші три дні Масляного тижня, коли люди займалися господарством і планували свято. А останні чотири дні — це вже Широка Масляна, коли всі відпочивають.
Третій день Масляного тижня
У третій день Масляного тижня ввечері влаштовували справжній бенкет. Обов’язково запрошували зятів. При чому їх було достатньо, особливо, якщо в сім’ї одні доньки. Тому накрити стіл для всіх зятів і їх родичів було досить накладно. Господині готували млинці з різними начинками і у кожної був свій рецепт млинців. Говорили, що якщо млинці смачні, а начинки багаті, то теща особливо розташована до зятя. А ось якщо стіл бідний, то зять не бажаний.
Вважалося, що в цей день потрібно їсти стільки, скільки хочеться — «скільки разів собака хвостом махне, стільки і їж».
А жінки вбиралися в святкові сукні і каталися на санях, співаючи пісні. Такий собі імпровізований дівич-вечір.
На столі, як правило, були не тільки млинці. Про масляні дні говорили: «Що є в печі — на стіл мечі». Тому пекли коржі, ватрушки, готували сирниці (блюдо з сиру з маслом).
Щосили працював ярмарок. Продавали пряники, смажені горіхи, чай і студні, всіляке рукоділля.