События

Головні помилки українців у харчуванні

16 жовтня весь світ відзначав День здорового харчування. На заході, присвяченому темі здорового харчування, який організувала компанія Данон, голова Асоціації дієтологів України Олег Швець відмітив головні помилки українців у харчуванні.

здорове харчування

Головні помилки українців у харчуванні:

  1. Українці споживають занадто багато цукру. За останні два роки ми стали вживати удвічі більше цукру, ніж у 2016 році. За даними Держстату українці споживають 90 г цукру щодня замість рекомендованих 25 г. Без урегулювання цього показника зменшення поширення таких хвороб як ожиріння, діабет та серцево-судинних хвороб не можливе.
  2. В денному раціоні українців значну частку становить картопля (213 г) та нецільнозерновий хліб (280 г). І хоча низку продуктів дієтологи реабілітували, споживання картоплі та нецільнозернового хліба радять знизити до мінімума.
  3. Українці надають перевагу вершковому маслу та твердим сирам. Хоча варто збільшувати споживання молочних продуктів за рахунок кисломолочних продуктів (2-3 на день).
  4. За статистикою, українці споживають 43 г риби на добу замість рекомендованої норми – 73 г.
  5. Кількість споживання фруктів — лише 123 г з необхідних 300 г.

Компанія Данон реалузує ініціативу по нормалізації споживання рівня цукру. Генеральний директор компанії Наталі Алькер зауважує: «Наші дослідження показують, що серед населення України рівень свідомості щодо споживання цукру та жиру вкрай низький. Лише 20% українців переймаються кількістю цукру в молочних продуктах. Тому ми як компанія, що виробляє харчові продукти та щоденно через свої бренди взаємодіє з людьми, намагаємось нести здоров’я через здорові харчові продукти якомога більшій кількості людей».

Тарілка здорового харчування

У 2007 році стартувала національна платформа «ПроЗдорове», в рамках якої була презентована Тарілка здорового харчування:

тарілка здорового харчування

Намагайтесь споживати корисні продукти з усіх груп щодня: овочі та бобові, фрукти та ягоди, цільні злаки, рибу, м’ясо, яйця, корисні жири, молочні та кисломолочні продукти.

Овочі та бобові

З’їдайте не менше 300 г овочів на добу. Найкраще додавати їх до кожного прийому їжі — цілий овоч чи кілька ложок салату до страви. Бажано, щоб вони становили приблизно від чверті до третини від вашого раціону. Це не стосується картоплі, адже вона крохмалиста, містить мало клітковини і багато калорій. Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редьку та інші овочі. Прагніть вживати одну порцію (75 г) бобових на добу — квасолю, горох, червону сочевицю чи нут.

Фрукти та ягоди

Їжте їх не менше 300 г на день. Стигле яблуко — чудовий варіант перекусу і майже половина мінімальної норми. Також корисні груші, апельсини, банани, виноград, абрикоси, сливи, вишні, персики, полуниця, суниця, малина, смородина, порічка, ожина, чорниця та інші фрукти і ягоди.

Цільні злаки та горіхи

Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам. Це вівсяна, гречана та пшенична каші, нешліфований рис, а також макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці. Випічки з білого борошна краще їсти менше, особливо якщо в ній багато солі та цукру. Споживайте щодня дві столові ложки різноманітних несолоних і несолодких горіхів. Найбільша харчова цінність у волоських горіхах.

Молочні та кисломолочні продукти

Намагайтесь їсти молочні продукти 2-3 рази на день. Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану. Кальцій, який міститься в них, засвоюється організмом найкраще. Бажано обирати продукти без цукру та з низькою та помірною жирністю. Споживання вершкового масла слід обмежити.

Риба, яйця, м’ясо

Здорове харчування передбачає переважне споживання м’яса птиці, телятини та кролятини. Пам’ятайте, біле м’ясо корисніше, ніж червоне. Також 2-3 рази на тиждень бажано їсти рибні страви, хоч одну з них — з морської риби. Хороший вибір — це судак, короп, минтай, хек, лосось, несолоний оселедець та інші. Щодня варто з’їдати 1-2 яйця.

Корисні олії та жири

Корисні жири містяться у соняшниковій, оливковій, рапсовій, лляній та кукурудзяній оліях. Надзвичайно корисним є риб’ячий жир, тому слід прагнути регулярно споживати жирну морську рибу.

А ось, як виглядає тарілка харчування українців:

здорове харчування

Здорове меню на день може виглядати наступним чином:

Сніданок

  • Відварне яйце (1 шт.)
  • Каша вівсяно-гарбузова на молоці без цукру з медом (250 г)
  • Хлібці цільнозернові з твердим сиром (2 шт.)
  • Яблуко запечене з родзинками
  • Трав’яний чай.

Обід

  • Суп з гречкою і фрикадельками з телятини (300 мл)
  • Морський окунь, запечений з морквою та лимоном (250 г)
  • Нешліфований рис (150 г)
  • Груша (1 шт.)
  • Кава чорна.

Вечеря

  • Салат із свіжих огірків, томатів, болгарського перцю, стебла селери і петрушки, заправлений класичним йогуртом, сушеним базиліком (300 г)
  • Відварене філе курки (200 г)
  • Хліб цільнозерновий (80 г)
  • Йогурт класичний (300 мл)
  • Апельсин
  • Чай трав’яний.