Головні помилки українців у харчуванні
16 жовтня весь світ відзначав День здорового харчування. На заході, присвяченому темі здорового харчування, який організувала компанія Данон, голова Асоціації дієтологів України Олег Швець відмітив головні помилки українців у харчуванні.
Головні помилки українців у харчуванні:
- Українці споживають занадто багато цукру. За останні два роки ми стали вживати удвічі більше цукру, ніж у 2016 році. За даними Держстату українці споживають 90 г цукру щодня замість рекомендованих 25 г. Без урегулювання цього показника зменшення поширення таких хвороб як ожиріння, діабет та серцево-судинних хвороб не можливе.
- В денному раціоні українців значну частку становить картопля (213 г) та нецільнозерновий хліб (280 г). І хоча низку продуктів дієтологи реабілітували, споживання картоплі та нецільнозернового хліба радять знизити до мінімума.
- Українці надають перевагу вершковому маслу та твердим сирам. Хоча варто збільшувати споживання молочних продуктів за рахунок кисломолочних продуктів (2-3 на день).
- За статистикою, українці споживають 43 г риби на добу замість рекомендованої норми – 73 г.
- Кількість споживання фруктів — лише 123 г з необхідних 300 г.
Компанія Данон реалузує ініціативу по нормалізації споживання рівня цукру. Генеральний директор компанії Наталі Алькер зауважує: «Наші дослідження показують, що серед населення України рівень свідомості щодо споживання цукру та жиру вкрай низький. Лише 20% українців переймаються кількістю цукру в молочних продуктах. Тому ми як компанія, що виробляє харчові продукти та щоденно через свої бренди взаємодіє з людьми, намагаємось нести здоров’я через здорові харчові продукти якомога більшій кількості людей».
Тарілка здорового харчування
У 2007 році стартувала національна платформа «ПроЗдорове», в рамках якої була презентована Тарілка здорового харчування:
Намагайтесь споживати корисні продукти з усіх груп щодня: овочі та бобові, фрукти та ягоди, цільні злаки, рибу, м’ясо, яйця, корисні жири, молочні та кисломолочні продукти.
Овочі та бобові
З’їдайте не менше 300 г овочів на добу. Найкраще додавати їх до кожного прийому їжі — цілий овоч чи кілька ложок салату до страви. Бажано, щоб вони становили приблизно від чверті до третини від вашого раціону. Це не стосується картоплі, адже вона крохмалиста, містить мало клітковини і багато калорій. Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редьку та інші овочі. Прагніть вживати одну порцію (75 г) бобових на добу — квасолю, горох, червону сочевицю чи нут.
Фрукти та ягоди
Їжте їх не менше 300 г на день. Стигле яблуко — чудовий варіант перекусу і майже половина мінімальної норми. Також корисні груші, апельсини, банани, виноград, абрикоси, сливи, вишні, персики, полуниця, суниця, малина, смородина, порічка, ожина, чорниця та інші фрукти і ягоди.
Цільні злаки та горіхи
Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам. Це вівсяна, гречана та пшенична каші, нешліфований рис, а також макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці. Випічки з білого борошна краще їсти менше, особливо якщо в ній багато солі та цукру. Споживайте щодня дві столові ложки різноманітних несолоних і несолодких горіхів. Найбільша харчова цінність у волоських горіхах.
Молочні та кисломолочні продукти
Намагайтесь їсти молочні продукти 2-3 рази на день. Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану. Кальцій, який міститься в них, засвоюється організмом найкраще. Бажано обирати продукти без цукру та з низькою та помірною жирністю. Споживання вершкового масла слід обмежити.
Риба, яйця, м’ясо
Здорове харчування передбачає переважне споживання м’яса птиці, телятини та кролятини. Пам’ятайте, біле м’ясо корисніше, ніж червоне. Також 2-3 рази на тиждень бажано їсти рибні страви, хоч одну з них — з морської риби. Хороший вибір — це судак, короп, минтай, хек, лосось, несолоний оселедець та інші. Щодня варто з’їдати 1-2 яйця.
Корисні олії та жири
Корисні жири містяться у соняшниковій, оливковій, рапсовій, лляній та кукурудзяній оліях. Надзвичайно корисним є риб’ячий жир, тому слід прагнути регулярно споживати жирну морську рибу.
А ось, як виглядає тарілка харчування українців:
Здорове меню на день може виглядати наступним чином:
Сніданок
- Відварне яйце (1 шт.)
- Каша вівсяно-гарбузова на молоці без цукру з медом (250 г)
- Хлібці цільнозернові з твердим сиром (2 шт.)
- Яблуко запечене з родзинками
- Трав’яний чай.
Обід
- Суп з гречкою і фрикадельками з телятини (300 мл)
- Морський окунь, запечений з морквою та лимоном (250 г)
- Нешліфований рис (150 г)
- Груша (1 шт.)
- Кава чорна.
Вечеря
- Салат із свіжих огірків, томатів, болгарського перцю, стебла селери і петрушки, заправлений класичним йогуртом, сушеним базиліком (300 г)
- Відварене філе курки (200 г)
- Хліб цільнозерновий (80 г)
- Йогурт класичний (300 мл)
- Апельсин
- Чай трав’яний.