События

Що їсти, щоб знизити ризик хвороби Альцгеймера

Чи хотіли б ви зменшити ризик появи когнітивних порушень, хвороби Альцгеймера та деменції? Дослідники з усього світу вивчали цілий ряд різних факторів, які могли б зменшити ці ризики та зберегти мозок здоровим та максимально працездатним.

Як знизити ризик появи хвороби Альцгеймера

альцгеймера як не захворіти

Одним із факторів, на якому зійшовся ряд досліджень, є середземноморська дієта. Ця дієта включає такі продукти, як:

  • морська риба
  • оливкова олія
  • авокадо
  • фрукти
  • овочі
  • горіхи
  • квасоля
  • цільнозернові продукти
  • червоне вино (невелика кількість)

Якщо вам подобаються вищеперераховані продукти, то ви знаєте, що їсти для забезпечення мозку здоровими поживними речовинами. Вже декілька десятиліть дослідники намагаються визначити ключові компоненти середземноморської дієти та особливості її корисного впливу на здоров’я.

Наприклад, дослідження, опубліковане в 2015 році, доповнене та оновлене в 2018, порівнювало здорових людей похилого віку, які дотримувались середземноморської дієти зі збільшеним споживанням оливкової олії або горіхів, порівняно з контрольною дієтою зі зниженою кількістю жирів в раціоні. Групи, що дотримувались середземноморської дієти мали кращі результати в пізнавальній діяльності, ніж група з обмеженням жирів в раціоні. Проте, дотепер жодне дослідження не змогло визначити найважливіші компоненти середземноморської дієти і що саме робить її такою корисною для вашого мозку.

Нове дослідження щодо хвороби Альцгеймера

Нещодавно дослідники з Національного інституту здоров’я опублікували дослідження, в якому оцінювали спосіб життя понад 7 750 учасників (протягом 5-10 років). Учасники заповнювали анкети, щоб визначити свої харчові звички, а також провели когнітивні тести пам’яті, мови та уваги (через телефонний зв’язок). Вони використовували ці дані для визначення дієтичних факторів, найбільш важливих для зниження ризику когнітивних порушень , а також дієтичних факторів, які є ключовими у запобіганні зниженню когнітивної функції.

Когнітивні порушення проти когнітивного згасання

Розберемо різницю між цими термінами. Скажімо, ви хочете дізнатись, який у вас ризик порушень пізнавальних здібностей через 10 років:

  • Пізнання одним словом характеризує вашу здатність мислити, пам’ять, мову, увагу, візуально-просторові та інші розумові здібності.
  • Ваш ризик когнітивних порушень — це ризик, що через 10 років ваше пізнання буде гірше, ніж у ваших однолітків .
  • Ваш ризик когнітивного згасання — це ризик того, що через 10 років ваше пізнання стане гіршим, ніж зараз .

Споживання риби  допомагає думати та посилює вашу спроможність мислити

Дослідники виявили, що споживання риби є найважливішим дієтичним фактором для зниження ризику когнітивних порушень. Овочі є другими після риби, а вся інша їжа мала менший, незначний ефект. Більше того, з усіх оцінених продуктів тільки риба була пов’язана з меншим ризиком когнітивного зниження. Вживання риби знижувало ризик як когнітивних порушень, так і когнітивного згасання.

Щоб зменшити ризик когнітивних порушень та когнітивного згасання, дотримуйтесь середземноморської дієти, включаючи рибу кілька разів на тиждень. Існує велика кількість дуже корисної та смачної риби (атлантична скумбрія, чорний морський окунь, сом, молюски, тріска, краб, раки, камбала, омар, лосось, сардини, гребінці, креветки, кальмари, тилапія, форель і консервований  тунець). Будьте обережні щодо риби, яка може мати високий вміст ртуті, наприклад риба-меч та великоокий тунець. Цю рибу слід споживати дуже рідко.

В Україні всі підстави має бути надзвичайно популярною чорноморська дієта, яка навряд чи поступиться середземноморській своїми корисними властивостями та смачними стравами з риби, найсмачнішими овочами та фруктами.

Асоціація дієтологів України