Перехід на флекситоріанство: з чого почати
Флекситоріанство, також відоме, як напіввегетаріанство, зростає у популярності. Вчені висловлюють підтримку такому дієтичному підходу у якості сталої стратегії, що дозволяє залишити в харчуванні всі групи продуктів.
Комісія EAT-Lancet виявила, що перехід на збагачений рослинною їжею раціон, ймовірно, призведе на глобальному рівні до покращення показників здоров’я, в той же час це в цілому буде корисно для нашої планети.
То що ж собою являє флекситоріанство?
Це гнучка дієта, на основі рослинних продуктів, що включає овочі, фрукти, цільнозернові злаки, бобові, горіхи та насіння, а також невелику кількість м’яса та цукру. Також дозволяється використання певної кількості риби та молочних продуктів. Гнучка дієта заохочує різноманітність, а не обмеження, оскільки не потрібно виключати будь-яку конкретну їжу. Вона дійсно є напів- вегетаріанством, оскільки базується на рослинній їжі, проте продукти тваринного походження також продовжують вживатись.
У світі, де виробництво м’яса, а особливо, виробництво яловичини, покладає найбільше навантаження на навколишнє середовище, подібна дієтична стратегія може забезпечити певні переваги: це реалістичний спосіб істотно зменшити рівень споживання м’яса та продуктів тваринного походження.
Як перейти на флекситоріанство
Напочатку встановіть для себе легку мету, наприклад, їжте без м’яса один день на тиждень. Будуйте здорові харчові звички поетапно. В день без м’яса, ви також можете зменшити розмір порцій або надати перевагу споживанню яєць та молочних продуктів.
У повідомленні FAO & WHO йдеться про те, що перейшовши на флекситоріанську дієту, ми можемо змінити різке зростання споживання продуктів тваринного походження, особливо червоного м’яса, продуктів масового виробництва, жиру, солі та цукру. За попередніми оцінками, такі дієти зменшують глобальні викиди парникових газів майже на 50%.
Флекситоріанство має також певні переваги перед обмежувальними дієтами, які можуть призвести до дефіциту вітамінів В2 і В12 (що надходять в основному у складі продуктів тваринного походження), заліза і цинку (з м’яса) або кальцію та йоду (які в основному містяться в молочних продуктах). Велике різноманіття харчових груп забезпечує збалансоване надходження харчових волокон, високоякісного білка, вітамінів, мінералів та здорових жирних кислот, таких як Омега-3. Молочні продукти є чудовим джерелом поживних речовин, їх вплив на навколишнє середовище в перерахуванні на грам білка в 5-6 разів менше, ніж у яловичини.
Тож флекситоріанство наразі вважається більш екологічним та здоровим способом харчування.
Джерело: Willett W, Rockström J, Loken B, et al. EAT-Lancet Commission Summary report: Food in the anthropocene: the EAT– Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019;393(10170):447-492.